Positief effect chocolade!

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen het eten van chocolade tijdens de zwangerschap en het risico op zwangerschapsvergiftiging. Zwangerschapsvergiftiging is een aandoening die voorkomt bij ongeveer 3 tot 5% van de vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kindje. Zwangerschapsvergiftiging wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en het vasthouden van vocht. Het is een gevaarlijke aandoening voor zowel de moeder als de baby. Meestal worden deze baby’s te vroeg geboren. Zwangerschapsvergiftiging kan op dit moment nog niet behandeld worden.

Aan het onderzoek naar de effecten van het eten van chocolade tijdens de zwangerschap hebben 2291 zwangere vrouwen deelgenomen. Zwangere vrouwen die gemiddeld minder dan één chocolaatje per week aten, zijn vergeleken met zwangere vrouwen die gemiddeld 5 chocolaatjes per week aten. Het is gebleken dat het eten van chocolade in de eerste drie maanden van de zwangerschap het risico op zwangerschapsvergiftiging met 19% verlaagt. In de laatste 3 maanden hebben vrouwen die gemiddeld 5 chocolaatjes per week eten zelfs 40% minder kans op zwangerschapsvergiftiging. Dus bent u zwanger en heeft u zin in chocolade? Neem dan gerust een lekkere bonbon!


Uit: Triche, E.W., Grosso, L.M., Belanger, K., Darefsky, A.S., Benowitz, N.L. en Bracken, M.B. (2008). Chocolate consumption in pregnancy and reduced likelihood of preeclampsia. Epidemiology, 19, 459-464.