Zwanger en lekker in je vel
 

De leeftijd waarop je in verwachting bent van je eerste kindje, verschilt van persoon tot persoon. Het is algemeen bekend dat steeds meer vrouwen het moederschap uitstellen, vooral in landen met hoge inkomens. Nederland loopt hierin voorop. Zo kregen vrouwen in 1980 hun eerste kind op een gemiddelde leeftijd van 25,6 jaar, in 2004 was dit 29,4 jaar. De afgelopen zeven jaar is de gemiddelde leeftijd echter gelijk gebleven (bron: CBS webmagazine, 6 juli 2011).
Leeftijd speelt een belangrijke rol bij zwangerschap en bevalling. Een vrouw van midden twintig is het meest vruchtbaar. Maandelijks is de kans op een zwangerschap bij jonge vrouwen gemiddeld twintig procent. Op je 35e is de kans gehalveerd en op je 38e is de kans op een zwangerschap maandelijks nog maar vijf procent (bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 1995;139:792-6 ).
Een ‘late’ zwangerschap brengt ook wat meer medische risico’s met zich mee voor moeder en kind. De kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen is iets groter. Hoewel de kans op een keizersnee of complicaties tijdens de bevalling in het algemeen klein is neemt het risico wel toe naar mate je ouder bent. Ook herstelt je lichaam minder snel van de zwangerschap (bron: Bevolking en Gezin, 2004, 33 1, 115-142).
Maakt leeftijd ook verschil in je ervaringen op weg naar het moederschap? In Australië is onderzoek gedaan naar de relatie tussen leeftijd en het emotionele welbevinden van vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn. Hieruit is gebleken dat de persoonlijkheid en de omgeving van aanstaande moeders een grotere rol speelden dan hun leeftijd. Als je rustig blijft in moeilijke situaties en je tevreden bent over de relatie met je partner, ervaar je minder negatieve gevoelens tijdens de zwangerschap. Deze kenmerken waren vooral te zien bij oudere vrouwen waardoor zij zich emotioneel beter voelden tijdens de zwangerschap dan jongere aanstaande moeders (bron: Human Reproduction, Vol.26, No.6, pp. 1389-1398, 2011).
Hoe zit het met de vrouwen van Generaties²? De gemiddelde leeftijd van onze aanstaande moeders ligt hoger dan het landelijke cijfer, namelijk 30,5 jaar*. In tegenstelling tot het Australische onderzoek, blijken juist de jongere vrouwen een positieve houding te hebben: hoe jonger de deelneemster, hoe meer vertrouwen zij heeft in haar toekomstige rol als moeder. En deze zelfverzekerdheid geeft je natuurlijk een goed gevoel.
Op basis van bovengenoemde resultaten is voor elke leeftijd dus wat te zeggen! We hopen jullie in de toekomst hier verder over te kunnen informeren.

*De gemiddelde leeftijd is berekend voor een deel van de onderzoeksgroep, namelijk voor 545 vrouwen.